Menu

Interview – Gerard Voskuilen

Coördinator opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine – Docent ROC Friese poort – Bestuurslid Gastronomisch Gilde

Ga naar de link

Je bekleed diverse functies op het gebied van koken en opleiden. Hoe zijn de afgelopen maanden voor jou geweest?

Wennen. Op mijn verjaardag ging het land op slot en kunnen alle plannen de prullenbak in . Dat geldt voor de school maar ook voor de programmering van de jonge garde.  Events gingen niet door maar ook bv de wedstrijd van Future talents waar we hoge ogen wilden gooien met een prachtig team met al veel wedstrijd ervaring.  Gelukkig konden we na een aantal weken weer met kleine groepjes studenten bv wel de examen training weer oppakken zodat uiteindelijk de studenten zonder vertraging en met een goede voorbereiding deels online/ deels op locatie toch hun praktijk examen konden doen.

Vertel eens iets over de opleiding van Dutch Cuisine voor gespecialiseerd kok, wat houd dit precies in?

Wij willen de chefs van de toekomst opleiden die niet alleen lekker kunnen koken maar dit ook op een bewuste manier doen die goed is voor mens. Milieu en dier. Een goede chef weet wat er in het seizoen groeit, heeft inzicht in kookprocessen en weet alles van kop tot kont of de gehele groenten gebruikt.
Daarnaast weet een chef van de toekomst zich zelf goed te presenteren en is hij een volwaardig gesprekspartner voor opdrachtgevers en management en de bewuste gast. De student is kritisch, leergierig en continue op zoek naar nieuwe mogelijkheden om ons eten gezonder en lekkerder te maken. Hierbij rekening houdend met minder zout, suiker en vet en meer groenten. In de opleiding kijken we naar problemen in de maatschappij waar we oplossingen voor proberen te bedenken

Voedsel’ is juist nú de oplossing voor de toekomst! En daar heeft Dutch Cuisine iedereen bij nodig, zeker ook de jongere generatie. In een tijd waarin we voor grote uitdagingen staan heeft Dutch Cuisine enthousiaste mensen nodig die net als de chefs van Dutch Cuisine het verschil maken. Studenten met een frisse blik en nieuw inzichten, die verrassen, heerlijk laten eten en culinair- en duurzaam eten onlosmakelijk aan elkaar verbinden.”

Je bent tevens bestuurslid van het Gastronomisch Gilde, waarin jij je richt op de Jonge Garde. Wat doe je hier zoal mee?

We proberen de nieuwe lichting te enthousiasmeren en inspireren doormiddel van workshops events en wedstrijden.  In de toekomst willen we studenten gratis lid maken zodat ze al op jonge leeftijd in contact komen met het grootste netwerk van Nederland voor de horeca professional

Doordat de school in het begin dicht was moesten we onze lessen anders vorm geven en dit gaf mij ook weer energie. Hierdoor kwamen dingen in stroomversnelling en lukten dingen makkelijker. We hebben online bier en smaaklessen verzorgd, bij de studenten thuis streekproducten gebracht waar ze mee aan de slag moesten. Later een pop up keuken neergezet in een zelfpluktuin waar we steeds kleine groepjes konden ontvangen en toch konden koken.
En we hebben Nederlanders in het buitenland geïnterviewd en zo een virtuele reis gemaakt naar Hoi-Ann, Sao Paulo, Vitznau, Osnabruck, Kisumu en Hongkong. Door deze verhalen werden studenten geïnspireerd maar werden ook stages in het buitenland geregeld

Wat zou je zeggen tegen jongeren die graag de horeca in willen, maar nu twijfelen of een hospitality opleiding wel de juiste keuze is nu?

De komende jaren gaan er veel banen en beroepen verdwijnen en bijkomen. Ook in de hospitality zal er veel veranderen , maar gastvrijheid, service verlenen en gasten verwennen met mooie cocktails of lekkere gerechten blijft.  Dit is universeel overal wordt er geschreeuwd om goede vakmensen en dit houdt niet op bij de grens. Waar je ook ter wereld komt overal kom je Nederlanders tegen en vaak ook op management gebied zijn Nederlanders erg gewild. Dit heeft te maken met de goede opleidingen die we in Nederland hebben.

Dus juist nu zou ik willen zeggen beginnen met een opleiding die je een hele mooie toekomst garandeert. De Covid 19 is tijdelijk maar de vraag naar lekker uitgaan , nieuwe steden ontdekken en verblijven in mooie hotels en genieten blijft