Menu

Interview Hans Everse

Hans Everse, Vice – President Gastronomisch Gilde

1. Je bent Vice – President van het Gastronomisch Gilde, een van de grootste verenigingen binnen de Nederlandse Gastronomie. Is er iets wat je de leden – en alle andere ondernemers wilt meegeven in deze roerige tijd?

Ten eerste natuurlijk iedereen een hart onder de riem steken in deze pittige tijden voor onze leden en alle collega’s. Daarnaast weet ik dat we het gewend zijn om gas (buzzze zeiden ze hier vroeger) te geven en creatief te zijn dus heb ik er alle vertrouwen in dat we ons er met z’n allen doorheen weten te slaan met nieuwe ideeën, samenwerkingen (die we eerder misschien niet eens zouden durven bedenken) en creatief doorzettingsvermogen. Ik ben trots op alle bewegingen die ik zie op social media. Durf te vragen en durf te geven!

2. De overheid is met een grootschalig hulpfonds gekomen voor onder andere de horeca. Wat vind je hiervan?

Geweldig natuurlijk, mits niet te ingewikkeld gemaakt… Het gaat ons allemaal geld kosten, en daar zijn we niet alleen in, het gaat ons allemaal raken, maar voor een goed doel…onze gezondheid!

Zo zie ik veel omzetten bij ondernemers verdampen en weet ik dat iedereen hoopt daar iets van terug te zien. Hoe dan ook heb ik vertrouwen in ons land en wat we kunnen hebben, we zijn klein in de wereld maar tegelijk ook enorm groot, denk aan onze rijke historie en onze sterke handelsgeest, het gaat goedkomen, met of zonder overheidssteun. Laten we de focus leggen op GEZOND!

3. Je ziet nu veel saamhorigheid en innovatieve ideëen voorbij komen in de horeca. Welk initiatief springt er voor jou het meeste uit?

Elkaar helpen! De mooiste dingen en waar ik altijd al voorvechter van ben is samenwerken, binnen of buiten je branche maakt SAMEN altijd STERKER. Nu zie ik op social media platforms waar restaurants gemakkelijk aan kunnen sluiten, iedereen gaat opeens ook afhaal en bezorging doen, men prijst elkaar aan en iedereen voelt een gemeenschappelijke strijd die we moeten aangaan om dit op te lossen. Dat vind ik zo mooi aan de creativiteit en kracht in ons vak en onze branche, knallen, vlammen of welke naam je er ook aan geeft.


4. Heb je nog tips voor de horecaondernemers voor de komende periode?

Staar je niet blind op verloren omzet maar blijf positief en kijk om je heen hoe je samen met de anderen (binnen en buiten onze branche) het tij kunt keren. Blijf trots, houdt contact met je medewerkers en gasten, bedenk hoe je hen ook buiten je restaurant/bedrijf kunt feteren en doe dat samen! Ieder voor zich is leuk maar brengt veel moeilijkheden met zich mee, vind het wiel samen opnieuw uit voor de tijd die het kost en zorg goed voor elkaar. Tien fietsen, bestelbusjes of wat dan ook achter elkaar aanrijdend kan ook in een collectief terug naar een efficiënte en effectieve oplossing van bijvoorbeeld één vol busje van de lokale slager die toch al rijdt. 

Oh ja, nu er wat meer tijd vrij is even lid worden van GG is natuurlijk ook een goed idee, het geeft je een mega netwerk en tegelijk ook inspiratie en mooie vakbladen die we ook in quarantaine kunnen lezen 😉 . https://gastronomischgilde.nl/lid-worden/


5. Het Gastronomisch Gilde is Partner van de Nationale Horecadag, de landelijke feestdag voor de horeca, die is uitgesteld tot de horeca weer open mag. Wat ga jij als eerste doen als de horeca weer open gaat?

Zodra het kan in ieder geval weer uit eten haha en ik raad alle anderen in Nederland dat ook aan natuurlijk. Jaren geleden sprongen we met een groep koks in Veere bij de Kampveerse Toren onder leiding van Corjan Hoogerheide van de kaai 5 meter lager het water in, in kokspak, misschien moeten we zoiets landelijk gaan doen. Ik denk dat we met alle collega’s onze trots moeten tonen en onszelf weer laten zien! Laten we er dan ook meteen een mooi feestje van maken met z’n allen, zoals nooit tevoren! Eindelijk een dag voor alle horecatoppers! Top initiatief!