Menu

Interview Wouter Dijkstra

Eigenaar WijnSpijs

Vertel eens, wat houd een WijnSpijs wandeling precies in?

De WijnSpijs Wandeling is een ontspannen zondagmiddag wandeling langs 6 van de leukste en beste restaurants van een stad. Elk restaurant serveert aan de wandelaars zijn of haar ‘signature’ wijn-spijs combinatie.

Voor de gasten is het een laagdrempelige manier om nieuwe favoriete restaurants te ontdekken en voor de restaurants de mogelijkheid om een grote groep leuke nieuwe gasten te leren kennen.

Vorig jaar hadden jullie je 500ste WijnSpijs wandeling. Op welk aantal staat de teller inmiddels?

Ik moest even tellen, maar we zitten nu op 532. Het waren er natuurlijk een stuk meer geweest, maar door de corona maatregelen hebben we vanaf 15 maart tot nu geen enkele wandeling kunnen organiseren.

De afgelopen maanden hebben jullie geen WijnSpijs wandelingen kunnen organiseren. Hebben jullie de horeca ondernemers op een bepaalde manier kunnen ondersteunen met iets?

Ik ben blij dat je dat vraagt. De meeste restaurateurs kennen ons van de WijnSpijs Wandelingen, maar we zijn inmiddels uitgegroeid tot een culinair platform voor de Nederlandse en Belgische foodie.

We hebben dat platform ingezet om alle toffe initiatieven van de horeca onder de aandacht te brengen: content in ons foodblog WijnSpijs Magazine, en natuurlijk onze socials maar ook onze e-mail marketing.

Allemaal kosteloos natuurlijk, om zo onze vrienden uit de horeca zoveel mogelijk een steuntje in de rug te geven.

We horen nog steeds veel verhalen dat horecazaken nog niet helemaal gevuld zijn. Waar ligt dit volgens jou aan?

Moeilijk te zeggen! Ik heb de data niet paraat om daar hele onderbouwde argumenten voor te geven. Wel zie ik natuurlijk wat er in mijn eigen omgeving gebeurt.

En de mensen die ik spreek werken nog elke dag, krijgen hun salaris en gaan de deur uit met vrienden en familie. Zij gaan nog net zoveel uit eten als voor de maatregelen. Sommige zelfs meer, omdat alle festivals en vakanties zijn afgeblazen.

Mijn vermoeden is dat de omzetdaling in de horeca komt door de maatregelen en niet zozeer ligt aan het consumentengedrag.

Als we van 1,5 meter naar 1 meter zouden kunnen zoals in Frankrijk (bron). En er door het hele land de rest van het jaar even niet naar vergunning gedoe rondom terras regelgeving gekeken wordt, zou de horeca misschien een klein beetje verloren omzet in kunnen halen.

Een WijnSpijs wandeling kan een goede omzet-boost geven voor horecaondernemers. Wanneer vindt de eerste WijnSpijs wandeling weer plaats?

12 juli in Delft! En die is dik uitverkocht. Niet alleen vanwege de beperkte capaciteit, maar mensen staan te springen om weer wat leuks te doen.

De horeca heeft de afgelopen maanden laten zien enorm innovatief te zijn. Welke ontwikkelingen of innovatieve concepten springen er voor jou het meeste uit?

Wat mij vooral opviel was de waanzinnige snelheid waarmee eigenlijk alle ondernemers konden schakelen om hun bezorg- en/of afhaalservice op de rit hadden. Het was soms echt een kwestie van 1 dag.

Dat vond ik heel indrukwekkend en maakte mij maar weer duidelijk wat een creatieve, ondernemende en veerkrachtige branche het eigenlijk is.

Benieuwd naar de aankomende WijnSpijs wandelingen? Je vind ze allemaal op www.wijnspijs.nl