Menu

Interview Ron Stoevelaar

Lees hier interviews met horeca professionals en ontdek waarom zij voor de horeca kiezen.

Ron Stoevelaar


Concierge Hotel Pulitzer en Voorzitter Les Clefs d’Or Holland

1. Binnen de Amsterdamse horeca kennen veel mensen je naam. Vertel eens over jezelf, wie ben je en wat doe je allemaal binnen de horeca?

Ik ben Ron Stoevelaar, Conciërge bij Hotel Pulitzer Amsterdam en President van het Conciërge gilde Les Clefs d’Or Holland. Al ruim 30 jaar werk ik met veel plezier in de hotelerie, waarbij mensen mij beschrijven als een erg betrokken hotelier. In Haarlem ben ik tevens voorzitter van de jury van ‘De lekkerste nacht van Haarlem’.

Ik begon mijn carrière in het Krasnapolsky Hotel, nu zit ik al een tijd met veel plezier in het geweldige Pulitzer Amsterdam.

2. Het is de cliché vraag, maar waarom ben je de horeca gegaan?

Ik werkte bij Post NL en had daar een goede functie. Het werd me daar echter allemaal te veel en ik wilde iets doen wat ik heel leuk vond en dat was niet bij PostNL. Toen zag ik een positie als limousine chauffeur. Ik wilde iets wat bij mij past en dat was deze positie. Ik ben voor het geluk gegaan ipv het geld….

3. Waarom ben je destijds als Conciërge begonnen?

Dhr Martin Lindelauf, destijds directeur van het Krasnapolsky Hotel, heeft mij naar ‘het Kras’ gehaald en in de positie van Conciërge gezet. Dit was voor mij het begin van een geweldig avontuur in de hotelerie. Conciërge zijn is een ontzettend mooie rol, waarbij ik zelf veel kennis heb opgedaan door op de fiets door Amsterdam te rijden.

4. In de horeca werken er mensen van alle leeftijden, maakt dit het niet ontzettend leuk om als team in te werken?

Dat maakt het zeker leuk. Als je open staat om vernieuwingen te accepteren. Je kan er niet meer van uit gaan dat jonge mensen alles snappen wat ik snap en anders om. Het is heel erg leuk en soms een beetje vermoeiend als je op pad gaat in een gezellig uitje en dan ben je niet meer 31 jaar 😉

De afgelopen jaren ben ik meer in een mentor rol geraakt. Veel mensen komen nu ook werken om mij als een mentor te hebben binnen hun carrière. Iets wat mij ontzettend trots maakt.

5. Klopt het dat elke dag anders is in de horeca, of is dit eigenlijk helemaal niet waar?

Het wordt veel gezegd inderdaad, daar zorg je zelf natuurlijk ook voor. Je hebt de ruimte om elke dag anders te laten zijn, het voelt nooit als een routine. Zolang je niet té veel routine in je werk brengt, blijft het altijd een leuke uitdaging.

6. Het gaat goed met de Nederlandse horeca, maar het is lastig om goed personeel te vinden. Merk jij dit ook?

Ik merk dat ook wel inderdaad. Wat ik tegelijkertijd echter wel merk is dat je mensen veel meer moet overtuigen om te laten zien dat je baan je ontzettend gelukkig kan maken, niet per definitie geld..

Het is aan ons als hotello’s om gezamelijk het vertrouwen terug te winnen en om te laten zien wat voor een mooie branche de hotelerie is.

7. Wat zijn verder de plannen met Les Clefs d’Or? 

Wij zijn actief in het geven van gastcolleges op hotelscholen, iets wat wij met veel plezier doen. Die contacten onderhouden wij goed. Het is een romantisch vak en door dit meer in de schijnwerpers te zetten enthousiasmeren wij zo mensen om in de hotelerie te gaan werken.

8. Op Nationale Horecadag bundelen hotels, verenigingen en netwerk clubs hun krachten om het imago van de Nederlandse horeca te verbeteren. Wat vind je hiervan?

Ik vind het heel nuttig dat dit initiatef opgezet is, om samen het imago van de horeca te verbeteren en de leuke voordelen van de branche naar buiten te brengen. Het is goed om werkgevers en werknemers elkaar te laten vinden.

Als leidinggevende sta je de hele dag te managen, maar op Nationale Horecadag treed je naar buiten en laat je iedereen zien wat het werken in de horeca nu juist zo leuk maakt.

 

Foto: parool.nl